Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας…

by sidagi.gr
751 προβολές

Ένα φρούτο γεμάτο χρώμα και νοστιμιά με τραγανή υφή είναι το δημοφιλέστερο φρούτο στον κόσμο της υγιεινής διατροφής.


Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.

Ένα φρούτο γεμάτο χρώμα και νοστιμιά με τραγανή υφή είναι το δημοφιλέστερο φρούτο στον κόσμο της υγιεινής διατροφής. Λάτρεις της φυσικής κατάστασης το καταναλώνουν για τις πολλαπλές του θρεπτικές ιδιότητες.
Αυτό το υπέροχο φρούτο είναι γεμάτο με πλούσια φυτο-θρεπτικά συστατικά που πραγματικά βελτιώνουν την υγεία. Τα αντιοξειδωτικά στα μήλα έχουν αρκετές προαγωγικές ιδιότητες για την υγεία και προλαμβάνουν ασθένειες. Ωστόσο δικαιολογείτε η παροιμία… «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα».

Τα οφέλη υγείας του μήλου

Μελέτες δείχνουν ότι τα συστατικά του είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ευεξίας και της υγείας στο οργανισμό μας.

Πιο συγκεκριμένα…

Είναι αλήθεια πως τα μήλα έχουν λίγες θερμίδες…; Ανά 100 gr νωπών μήλων περιέχουν μόνο 50 θερμίδες.

Ωστόσο, δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερίνη. Παρ ‘όλα αυτά, τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες  οι οποίες βοηθάνε στην πρόληψη και απορρόφηση του διαιτητικού-LDL ή κακή χοληστερόλη στο έντερο.

Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές φυτο-θρεπτικά συστατικά φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Η συνολική μετρούμενη δύναμη αντι-οξειδωτικό (αξία ORAC) ανά 100  γραμμάρια φρούτων μήλο είναι 5900 ΤΕ. Μερικά από τα πιο σημαντικά φλαβονοειδή στα μήλα είναι κερκετίνη, επικατεχίνη, και procyanidin Β2. Επιπλέον κάνουν καλό σε τρυγικό οξύ που δίνει αυτήν τη  ξινή γεύση (στα πράσινα μήλα κυρίως). Συνολικά βοηθά το σώμα να προστατεύει από επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

Τα μήλα περιέχουν καλές ποσότητες βιταμίνης-C και βήτα-καροτίνη. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά το σώμα να αναπτύξει αντίσταση έναντι μολυσματικών παραγόντων και σκουπίζω επιβλαβής, προ-φλεγμονώδη ελεύθερες ρίζες από το σώμα.

Περαιτέρω, τα φρούτα μήλο είναι μια καλή πηγή βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6).

Επίσης τα μήλα έχουν  μια μικρή ποσότητα από μέταλλα όπως το κάλιο, φώσφορο, και το ασβέστιο. Το Κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό για την δομή των κυττάρων. Βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος. Έτσι, εξουδετερώνονται οι κακές επιρροές του νατρίου.

Πως πρέπει να τρώτε το μήλο…

Προτιμήστε να καταναλώνετε το μήλο ωμό μαζί με τη φλούδα του για να πάρετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία.

Παρασκευή και συμβουλές

Πλένετε τα μήλα καλά με τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν επιφανειακή σκόνη, εντομοκτόνο, μυκητοκτόνο. Κόψτε το άνω άκρο του χρησιμοποιώντας ένα μαχαιράκι, και κόψτε τα φρούτα σε δύο ίσα μέρη. Βγάλτε το κεντρικό κουκούτσι και κόψτε το μήλο στο επιθυμητό μέγεθος.

Επιλογή και αποθήκευση

Φρέσκα μήλα μπορεί να είναι άμεσα διαθέσιμα στα οπωροπωλεία ή  σούπερ μάρκετ όλο τη σεζόν. Επιλέξτε φρέσκα, φωτεινά μήλα με λεία υφή μήλα και με πλούσια γεύση. Αποφύγετε τα μήλα με σημάδια πίεσης πάνω από την επιφάνειά τους.

Τα φρέσκα μήλα μπορείτε να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ημέρες και αποθηκεύονται μέσα στο ψυγείο για μέχρι και δύο έως τρεις εβδομάδες. Πλένετε τα χέρια σας με καθαρό τρεχούμενο κρύο νερό πριν από τη χρήση.

 

Δείτε τον παρακάτω πίνακα για τη σε βάθος ανάλυση των θρεπτικών συστατικών:

Νωπό μήλο

Θρεπτική αξία ανά 100 g

Ενέργεια 50 Kcal 2.5%
Υδατάνθρακες 13.81 g 11%
Πρωτεΐνη 0,26 g 0,5%
Συνολικό λίπος 0,17 g 0,5%
Χοληστερόλη 0 mg 0%
Φυτικές Ίνες 2,40 g 6%

Βιταμίνες
Folates 3 μg 1%
Νιασίνη 0.091 mg 1%
Παντοθενικό οξύ 0.061 mg 1%
Η πυριδοξίνη 0.041 mg 3%
Ριβοφλαβίνη 0.026 mg 2%
Θειαμίνη 0.017 mg 1%
Βιταμίνη Α 54 IU 2%
Βιταμίνη C 4.6 mg 8%
Βιταμίνη Ε 0,18 mg 1%
Η βιταμίνη Κ 2,2 μg 2%
Ηλεκτρολύτες
Νάτριο 1 mg 0%
Κάλιο 107 mg 2%
(Πηγή: USDA Θρεπτικά Εθνική βάση δεδομένων)

Οι συνταγές που ξεχωρίσαμε με μήλο…

Στρούντελ με μήλο και σταφίδες

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Κέικ μήλο με γιαούρτι

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Ρολό κοτόπουλο με μήλο

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Πουτίγκα κρουασάν με μήλο

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Μπάρες με μήλο

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Μαρμελάδα καρότο με μήλο και κανέλα

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Τάρτα με σφολιάτα και μήλο

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Μήλα φούρνου με κανέλα και σταφίδα

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Tarte tatin

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Τρίγωνα με φύλλο κρούστας και μήλο

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Σαλάτα με σπανάκι και πράσινο μήλο

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Μπρουσκέτες με ανθότυρο και μήλο

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Τριαντάφυλλα μήλου

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Μηλόπιτα

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μήλου στη διατροφή μας...

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα