Για τους λάτρεις του Κινέζικου σίγουρα… αποτελεί πρόκληση να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο μενού στο σπίτι…
Για τους λάτρεις του Κινέζικου σίγουρα… αποτελεί πρόκληση να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο μενού στο σπίτι…
Ας δούμε μαζί τι πρέπει να προσέξουμε για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή στο Κινέζικο της γειτονιάς!
Αρχικά βεβαιωθείτε πως στο ντουλάπι της κουζίνας έχετε κάπου αποθηκευμένα τα εξής εξαρτήματα :
Ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή ακόμα καλύτερα σκεύος γουόκ
Τσόπστικ για να μπείτε στο κλίμα… (προαιρετικά)
Καλό ακονισμένο μαχαίρι (απαραίτητο για το ψιλοκόψιμο των υλικών)
Βασικά υλικά για Κινέζικο στο σπίτι (Homemade) είναι τα εξής :
Σάλτσα σόγιας
Σησαμέλαιο
Φρέσκο τζίντζερ ή σε σκόνη
Σογιέλαιο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Κορν φλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας
Κινέζικα νουντλς και ρύζι (προτείνεται το ρύζι γιασεμιού)
Κινέζικες σάλτσες για περισσότερη γεύση… Όπως η oyster sauce και η hoisin sauce
1 μπουκάλι κρασί από ρύζι
Ξηρό sherry
Προαιρετικά
Κονσέρβα με μπαμπού
Κονσέρβα με μίνι καλαμποκάκια και φύτρες σόγιας
Αποξηραμένα κινέζικα μανιτάρια
Αν όλα αυτά τα υλικά δεν υπάρχουν στα ράφια της κουζίνας… Τότε αν πραγματικά θέλετε να φτιάξετε Κινέζικο… Μάλλον θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα κατάστημα κινέζικων τροφίμων.
Ας περάσουμε στην προετοιμασία
Για την προετοιμασία του Κινέζικου υπολογίστε πως τα υλικά της συνταγής όπως (κοτόπουλο ή μοσχάρι) θα πρέπει να μείνουν στη μαρινάδα για περίπου 20 – 25 λεπτά και το ψήσιμο στο τηγάνι ή γουόκ ο χρόνος δε ξεπερνά τα 15 λεπτά.
Το συστατικό που σερβίρετε το Κινέζικο είναι συνήθως ρύζι ή νουντλς. Όπως και στο προηγούμενο βήμα θα χρειαστεί η προετοιμασία. Για λευκό ρύζι ή τα νούντλς τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε νερό να μουλιάσουν και όταν μαλακώσουν τα ρίχνουμε στο τηγάνι να μαγειρευτούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Το λευκό ρύζι ή τα νουντλς, που θα συνοδεύσουν το κύριο πιάτο, βράζουν για λίγα λεπτά, την ώρα που ανακατεύουμε τα υλικά μας στο γουόκ.
Χρήσιμες συμβουλές…
Στην κινέζικη κουζίνα τα υλικά μαγειρεύονται για ελάχιστα λεπτά. Αυτό σημαίνει, οτι το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να ψήνεται εύκολα. Από μοσχάρι, διαλέγουμε φιλέτο ή το ψαχνό της μπριζόλας κομμένο σε λεπτές λωρίδες και από χοιρινό διαλέγετε ψαρονέφρι.
Τελευταίο και εξίσου σημαντικό… είναι η διαλογή των λαχανικών. Απαραίτητα είναι το κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, καρότο και μανιτάρια. Συνδυάστε τα βασικά υλικά για το κινέζικο ή ακόμα και με τα πιο… περίεργα και απολαύστε ένα αυθεντικό Κινέζικο στο σπίτι… Με τη δική σας υπογραφή!
Το sidagi.gr σας προτείνει εύκολες και απλές συνταγές για Κινέζικο στο σπίτι για αρχάριους και μη. Γ΄αυτό ξεχάστε το delivery και πιάστε το γουόκ!
Κινέζικο μείγμα πέντε μπαχαρικών
Ζεστή σαλάτα με κινέζικο λάχανο και κάσιους
Σουβλάκια κοτόπουλου με σόγια σως
Τόφου μελωμένο με σόγια σως και σουσάμι
Χοιρινές μπριζόλες με τζίντζερ και σόγια σως
Αρνίσιες κοτολέτες με σως teriyaki
Σολομός μαρινάτος με wasabi και σέσκουλα
Τηγανιτές μελιτζάνες με σως teriyaki
Γιαπωνέζικη συνταγή με μελωμένες μελιτζάνες και σως hoisin
Γαρίδες με ρύζι και σως teriyaki