Μελιτόκρασο : Το νέκταρ των θεών

by sidagi.gr
1,7K προβολές

Η οικογενειακή επιχείρηση των Π. Σωτήραλη και Σ. Γαλεζόγιαννη στη Μονεμβάσια (εκτός από βιολογικό ελαιόλαδο και μέλι) κατέχει και αξιοποιεί σπάνια συνταγή για μελιτόκρασο.

Η οικογενειακή επιχείρηση των Π. Σωτήραλη και Σ. Γαλεζόγιαννη στη Μονεμβάσια (εκτός από βιολογικό ελαιόλαδο και μέλι) κατέχει και αξιοποιεί σπάνια συνταγή για μελιτόκρασο.

Τι είναι το Μελιτόκρασο:

Παραδοσιακό ποτό που έφτιαχναν οι Βατικιώτες μελισσοκόμοι πριν από πάρα πολλά χρόνια από νερό και μέλι. Μάλιστα, η κ. Γαλεζόγιαννη μάς είπε ότι η συνταγή ανήκε σε γέρο βοσκό, ο οποίος όταν διέμενε στο βουνό πρόσφερε το ποτό στους περαστικούς για να ενισχύει τις αντοχές τους. Στη συνέχεια η συνταγή του Μελιτόκρασου δόθηκε στη μητέρα του κ. Σωτήραλη, ο οποίος αποφάσισε να το παράξει.

Η ιστορία του Μελιτόκρασου, πάντως, ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν, καθώς η πρώτη αναφορά για το ποτό γίνεται από τον Όμηρο, ως το Νέκταρ, το ποτό των θεών του Ολύμπου. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για ένα ποτό από νερό και μέλι, όπως ακριβώς το Μελιτόκρασο. Επίσης, η μυθολογία αναφέρει πως το προσέφεραν στους νεόνυμφους για να έχουν καλό ταξίδι του μέλιτος, από όπου και πήρε την ονομασία του. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αρχαίο Έλληνα προ-Ιπποκρατικό γιατρό Ηρόδικο το ποτό αυτό είχε φαρμακευτικές ιδιότητες.

Μελιτόκρασο : Το νέκταρ των θεών

Στην περιοχή των Βατίκων του δήμου Μονεμβασιάς βρίσκονται οι ελαιώνες του κ. Παρασκευά Σωτήραλη και της συζύγου του κ. Σταυρούλα Γαλεζόγιαννη, η οποία παράγει το μελιτόκρασο.

Το μελιτόκρασο είναι ένα αποκλειστικά δικό τους προϊόν από νερό και μέλι, που αντίστοιχό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Μάλιστα στον κ. Σωτήραλη έχει δοθεί το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ). Το δίπλωμα αυτό αποτελεί έναν τίτλο προστασίας με ισχύ 20 χρόνων, που χορηγείται στο δικαιούχο για νέα επινοήματα, με εφευρετική δραστηριότητα και επιδεκτικά βιομηχανικής παραγωγής.

 

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα