Home Blog H μαγειρίτσα… αλλιώς

H μαγειρίτσα… αλλιώς

by sidagi.gr
0 σχόλιο 153 προβολές

Όπως και αν προτιμάς την μαγειρίτσα μπορείς να βρεις την … όπως είναι η μαγειρίτσα με κοτόπουλο ή ακόμη και χωρίς καθόλου κρέας.

Όπως και αν προτιμάς την μαγειρίτσα μπορείς να βρεις την … όπως είναι η μαγειρίτσα με κοτόπουλο ή ακόμη και χωρίς καθόλου κρέας.

Μαγειρίτσα με κοτόπουλο

Υλικά

Για 4-6 άτομα

2 φύλλα δάφνης
1 ποτηράκι κονιάκ
2 αυγά και 1 ασπράδι
1 λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 ½ κιλό φιλέτο κοτόπουλο (στήθος και μπούτια) ψιλοκομμένο
3 μαρούλια ψιλοκομμένα
4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο άνηθο
4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε αλατισμένο νερό και βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου μαζί με τα φύλλα δάφνης για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Σε άλλο σκεύος ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το κοτόπουλο για λίγο και σβήνουμε με το κονιάκ.

Ρίχνουμε τα μαρούλια και τον άνηθο σιγά-σιγά βάζοντας και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, ρίχνουμε και τους κρόκους και το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στο αυγολέμονο λίγες κουταλιές από του ζουμάκι της μαγειρίτσας.

Τέλος, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην μαγειρίτσα και ανακατεύουμε απαλά.

Μαγειρίτσα χορτοφαγική με μανιτάρια

Υλικά

Για 6-8 άτομα

700 γραμμάρια διάφορα μανιτάρια (πλευρώτους, λευκά κτλπ)
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι για σούπα
5 φρέσκα φύλλα μαρουλιού
200 γραμμάρια αντίδια
1 φλιτζάνι του καφέ άνηθο
2 αυγά
χυμό από 1½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Με μια βρεγμένη πετσέτα παίρνουμε τα μανιτάρια και σκουπίζουμε καλά εξωτερικά. Αν είναι μεγάλα τα κόβουμε σε κομμάτια. Πλένουμε καλά τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τα αφήνουμε να περιμένουν.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε μέσα τα φύλλα μαρουλιού και τα αντίδια. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χορταρικά. Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε τη σούπα μας να σιγοβράζει για περίπου 20 λεπτά της ώρας.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, χτυπώντας χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.

 

Μαγειρίτσα με μανιτάρια και ταχίνι

Υλικά

Για 6-8 άτομα

2 με 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές άνηθο
2 κουταλιές μαϊντανό
2 κουταλιές ρύζι γλασέ
1 κύβο λαχανικών
500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους (προαιρετικά)
Το χυμό από 2 λεμόνια
2 κουταλιές ταχίνι
Αλάτι, πιπέρι
200 γραμμάρια σέλινο
200 γραμμάρια σπανάκι
200 γραμμάρια σέσκουλα

Εκτέλεση

Σε ξύλο κοπής κόβουμε σε ψιλά κομματάκια όλα τα λαχανικά και τα χορταρικά, και τα βάζουμε να βράσουν, ρυθμίζοντας την ποσότητα του νερού ανάλογα με την προτίμηση μας. Προσθέτουμε το ρύζι, τον κύβο λαχανικών, τα μανιτάρια κομμένα σε κομματάκια (καθαρισμένα με βρεγμένη πετσέτα) και το αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.

Όταν το ρύζι βράσει χτυπάμε το ταχίνι με τον χυμό των λεμονιών, ρίχνοντας λίγο – λίγο ζωμό από την κατσαρόλα.

Όταν αραιώσει αρκετά, το ρίχνουμε στο φαγητό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει για 2 με 3 λεπτά ακόμη και το αποσύρουμε από την φωτιά.

Μαγειρίτσα με μοσχάρι και σπανάκι

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 κιλό κρέας μοσχάρι (ποντίκι) κομμένο σε μπουκίτσες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
3 σκελίδες σκόρδο φρέσκο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κιλό σπανάκι
6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό το μοσχαράκι και το κόβουμε σε μπουκιές. Σοτάρουμε το μοσχαράκι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, το σπανάκι, το σκόρδο, όλα τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Καλύπτουμε με ζεστό νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα εντόσθια για περίπου 1 ώρα. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σερβίρουμε αμέσως.

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα