Το πιο χαρακτηριστικό και αναπόσπαστο στοιχείο της Ελληνικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο, που χρησιμοποιείται συχνά στα περισσότερα πιάτα και μας δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στα φαγητά!
Το πιο χαρακτηριστικό και αναπόσπαστο στοιχείο της Ελληνικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο, που χρησιμοποιείται συχνά στα περισσότερα πιάτα και μας δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στα φαγητά!
Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποικιλία από τυριά, όπως η φέτα, το κασέρι, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, η φορμαέλα, το ανθότυρο, το μετσοβόνε, η μυζήθρα και το χαλούμι (κυρίως στην Κύπρο).
Οι ταβέρνες και κάποια εστιατόρια είναι από τους βασικούς χώρους που σερβίρουν παραδοσιακά ελληνικά πιάτα για τους ντόπιους και τους τουρίστες. Πρόσφατα, τα “fast food” έχουν γίνει επίσης δημοφιλής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι το γρήγορο φαγητό κερδίζει τη δημοτικότητα και πολλές μεγάλες αλυσίδες “fast food” έχουν ανοίξει σε όλη την Ελλάδα, οι Έλληνες εξακολουθούν να βασίζονται κατά κύριο λόγο στην πλούσια και εκτεταμένη ελληνική διατροφή. Επιπλέον, μερικά παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, ειδικά το σουβλάκι και η πίτα με γύρο συχνά σερβίρονται σε στυλ γρήγορου φαγητού.
Η ελληνική κουζίνα είναι πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική, παρόλο που υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των γαστρονομικών παραδόσεων των διαφόρων περιοχών στο εσωτερικό της χώρας, υπάρχουν επίσης και πολλές διαφορές, γεγονός που καθιστά δύσκολο να παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο των αντιπροσωπευτικών πιάτων. Για παράδειγμα, το χορτοφαγικό πιάτο Χανιώτικο μπουρέκι είναι ένα τυπικό πιάτο της δυτικής Κρήτης, στην περιοχή των Χανίων. Μια οικογένεια στα Χανιά μπορεί να καταναλώσει αυτό το πιάτο 1-2 φορές την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο. Ωστόσο, δεν είναι δημοφιλείς σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Διαφορετικές και μοναδικές γεύσεις που ξεχωρίσαμε!
Κρητική κουζίνα… Τo ελιξίριo της ζωής!
Η κρητική παραδοσιακή κουζίνα θεωρείται σήμερα μια από τις πλέον υγιεινές του κόσμου. Ο πλούτος και η ποιότητα των προϊόντων του νησιού στο πέρασμα των αιώνων έχει δημιουργήσει μια κουζίνα με μοναδική γεύση, φρεσκάδα και γνησιότητα. Η φύση της Κρήτης διαθέτει όλη αυτή την ποικιλία των αναγκαίων πρώτων υλών καθώς και την ανθρώπινη εμπειρία για τη δημιουργία γεύσεων μοναδικών, που συνδυάζονται με τις εποχές και το φυσικό περιβάλλον του νησιού σε μια εξαιρετική ενότητα. Τα τυροκομικά, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα χορταρικά και τόσα άλλα προϊόντα των κρητικών βουνών αποτελούν τη βάση για το θαύμα της κρητικής κουζίνας.
Οι συνταγές που ξεχωρίσαμε…
Μαγκίρι, φρέσκο κρητικό ζυμαρικό
Επτανησιακή κουζίνα
Οι συνταγές που ξεχωρίσαμε…
μπουρδέτο, το σοφρίτο, η παστιτσάδα, το στιφάδο, η στραπατσάδα, το τσιγαρέλι, το παστίτσιο της νόνας, ο μπακαλιάρος με αγιάδα,
Δωδεκάνησα… Ο υπόττης της γεύσης στο πιάτο σας…
Τα Δωδεκάνησα που στην πραγματικότητα είναι 14, είχαν εμπορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με την Ανατολή και την Αίγυπτο από την αρχαιότητα. Αυτές οι σχέσεις εμπλούτισαν την κουζίνα των Δωδεκανησίων με διαφορετικά υλικά και συνήθειες. Έντονες είναι επίσης οι επιρροές από τους Ενετούς τους Φράγκους, και τελευταία τους Ιταλούς που άφησαν τη δική τους κληρονομιά όπως το ριζότο με μελάνι σουπιάς.
Παραδοσιακά πιάτα στα Δωδεκάνησα είναι τα όσπρια με τα ζυμαρικά, τα ψάρια, τα ντολμαδάκια, το Κασιώτικο πιλάφι, το Βυζάντι της Καρπάθου, οι μπουκουνιές (χοιρινό μαγειρεμένο με πολλά μυρωδικά), το γεμιστό κατσικάκι Καπαμάς και πολλά γλυκά όπως τα ξεροτήγανα και οι παστελαριές.
Κατσίκι γεμιστό στο φούρνο με πατάτες
Η κουζίνα της Πελοποννήσου…
Γίγαντες στο φούρνο με σύγκλινο