Απογειώστε το πιάτο σας με πικάντικα και αλμυρά εδέσματα συνοδεύοντας με το κατάλληλο κρασί!
Απογειώστε το πιάτο σας με πικάντικα και αλμυρά εδέσματα συνοδεύοντας με το κατάλληλο κρασί!
Μπείτε στο κόσμο του οίνου και των απολαύσεων του μέσα από τα επιλεγμένα κρασιά, όσο και μέσα από την γνώση που μπορείτε να αποκτήσετε για αυτά.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, το κρασί πρέπει να συμπληρώνει την γεύση του φαγητού και όχι να κυριαρχεί σ’ αυτό. Ένα ουδέτερο αρωματικό κρασί, είναι το καλύτερο συμπλήρωμα για ένα ιδιαίτερα αρωματικό πιάτο, ενώ αντίθετα για ένα σπάνιο, καλά παλαιωμένο κρασί, το καλύτερο συμπλήρωμα είναι ένα απλό και ουδέτερο φαγητό.
Κι αν προβληματιστείτε, η Πελοπόννησος με τις καταπληκτικές ποικιλίες της, αποτελούν τη λύση, για τη σωστή επιλογή του κρασιού, που θα συνοδεύσει το φαγητό σας.
Το κρασί σαν φαρμακευτικό μέσο…
Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν, ότι η καθημερινή μέτρια, κατανάλωση κόκκινου κρασιού, μειώνει τον κίνδυνο πεπτικών ελκών, ενώ απαλλάσσει το σώμα από τα βακτηρίδια που τα προκαλούν, δρα προστατευτικά και προληπτικά ενάντια στην στεφανιαία νόσο αλλά και σε πολλές μορφές καρκίνου.
Τούτο οφείλεται στα φλαβονοιειδή που περιέχονται στις τανίνες του κόκκινου κρασιού και που ενεργούν σαν αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα.
Κάποια ειδικά συστατικά των φλαβονοιειδών αποδείχτηκε ότι εμποδίζουν τη σκλήρυνση των αρτηριών.
Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση κρασιού και η απλή κατανάλωση οινοπνευματωδών αυξάνει τους κινδύνους σχηματισμού πεπτικών ελκών.
Και για όσους πιστεύουν ότι, αν υπάρξει αλλαγή στο είδος του κρασιού που θα σερβιριστεί σ’ ένα γεύμα, επιταχύνεται η μέθη, καλό είναι να γνωρίζουν τα εξής:
Η επίδραση της αλκοόλης στον ανθρώπινο οργανισμό, εξαρτάται από το σωματικό βάρος και την τελική ποσότητα, η οποία θα συγκεντρωθεί στο αίμα, ανεξάρτητα από την προέλευση αυτής της αλκοόλης.
Ας δούμε μαζί τις ποικιλίες και πως συνδυάζονται…
Ξηρό, ημίγλυκο, ημίξηρο, φυσικός γλυκύς, γλυκύς φυσικός, αφρώδες, Σαμπάνια και πάρα πολλά άλλα. Το κρασί υπάρχει σε διάφορους τύπους και υπάγετε σε κάποιες κατηγορίες.
Λευκό κρασί
Ποικιλία : Sauvignon blanc
Με έντονο άρωμα από βότανα ή εσπεριδοειδή και τραγανή οξύτητα διακρίνεται όχι μόνο από έντονη οξύτητα, αλλά και ξηρότητα στη γεύση.
Ταιριάζει πάρα πολύ…
Αρνάκι, φρούτα, ζυμαρικά, πουλερικά, θαλασσινά, λαχανικά
Γαρίδες με λάιμ και κόλιανδρο
Αρνάκι με βερίκοκα και τσίλι
Σαλάτα με ψητά λαχανικά και χαλούμι
Ανάμεικτα λαχανικά στο φούρνο με τυρί
Κοτόπουλο φρικασέ με πατάτες και μανιτάρια
Μύδια ζαρτινιέρ με πέστο βασιλικού
Μύδια σαγανάκι με ούζο και φέτα
Χταπόδι κρασάτο με καλαμαράκια
Ποικιλία : Chardonnay
Φρουτώδη πλούσια γεύση με αρμονία γεύσεων όπως το μήλο, αχλάδι, βανίλια που συνθέτουν μια λεπτή και ραφιρισμένη γεύση αφήνοντας ένα ελαφρύ γλυκό τελείωμα στον ουρανίσκο. είναι η ιδανική επιλογή για εσάς και τους καλεσμένους σας.
Άλλες ποικιλίες… Μοσχάτο λευκό, Visanto, , Malvasia, , Roussanne, Marsanne, Viognier
Ταιριάζει πολύ με…
Μαλακό τυρί, πουλερικά, θαλασσινά, ψάρια, λαχανικά, αλλαντικά
Αγκινάρες γεμιστές με σύγκλινο και τυριά
Μανιτάρια γεμιστά με κατσικίσιο τυρί
Σαλάτα με σπανάκι και Σύγκλινο Μάνης
Φιλέτο κοτόπουλο με πουρέ μπρόκολου
Ποικιλία : Μοσχάτο
Μοσχάτο αρκετές ποικιλίες με ένα χαρακτηριστικό… Το άρωμα… Κρασί αρωματικό με γεύση που θυμηθεί τριαντάφυλλο ή με άρωμα εσπεριδοειδών με φρουτώδη γεύση. To Μοσχάτο έχει θελκτικό και μεθυστικό άρωμα απογειώνει τον ουρανίσκο με την πρώτη γουλιά!
‘Άλλες ποικιλίες… Champagne, Cava, Prosecco, Sekt
Με τι ταιριάζει…
Ψάρι, λαχανικά, τυιριά
Όλα τα γλυκίσματα που δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη και θυμίζουν αρώματα ξηρών καρπών και φρούτων συνοδεύονται από αρωματικά, γλυκά λευκά κρασιά και αφρώδη ημίξηρα
Μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι και τυριά
Φιλέτα μπακαλιάρου με σως κάπαρης και σπαράγγια
Γαύρος τυλιχτός σε κληματόφυλλα
Φιλέτα ψαριού τυλιχτά με σέσκουλα και σως λεμονιού
Κόκκινο…
Ποικιλία : Pinot Noir (Ροζέ)
Με άρωμα αποξηραμένων φρούτων, κυρίως σύκου και δαμάσκηνου, συνοδεύονται από αυτά του κερασιού και του κόκκινου πιπεριού με απαλές νότες δέρματος και ξύλου. Αφήνοντάς το να αναπνεύσει γίνεται αισθητή η παρουσία του καρυκεύματος γαρύφαλλου.
Άλλες ποικιλίες… Grenache Rouge, Ξινόμαυρο, Παμίτι
Ταιριάζει πολύ με…
Σουβλάκι, αλλαντικά ωμά, κοτόπουλο, ζυμαρικά, κινεζική κουζίνα, φρούτα, επιδόρπια
Ψητά μανιτάρια Πλευρώτους με σόγια σως
Σουβλάκια με chorizo, μανιτάρια και πιπεριές
Πέννες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και λουκάνικο chorizo
Ζεστή σαλάτα με σύκα, κατσικίσιο τυρί και φασόλια σόγιας
Χοιρινά σουβλάκια ανάμικτα στα κάρβουνα
Σπιτικά σουβλάκια με πίτα και κοτόπουλο
Γαρίδες με ρύζι και σως teriyaki
Ποικιλία : Cabernet Sauvignon
Αρωματικό κρασί με ώριμο φραγκοστάφυλο, μαύρο κεράσι, σταφίδα και μαύρη σοκολάτα συμπληρώνονται από αρώματα νωπού χώματος, καφέ και ζωϊκές νύξεις. Μαύρο πιπέρι, δρυς, τσάι και καπνός ολοκληρώνουν την πλούσια αρωματική παλέτα.
Άλλες ποικιλίες… Αγιωργίτικο, Carmenere, Chianti, Merlot, Pinot Noir, Rioja, Valpolicella, Zinfandel
Ταιριάζει πολύ με…
Κρέας κόκκινο, μπάρμπεκιου, πουλερικά, αλμυρά αλλαντικά
Κουνέλι μπρεζέ με κόκκινο κρασί και φασκόμηλο
Κοτόπουλο με μπάρμπεκιου σως
Ποικιλία : Merlot
Πλούσιο άρωμα ώριμης φράουλας και βατόμουρου που δένουν άψογα με το όμορφα ενσωματωμένο βαρέλι που εκφράζεται με γλυκά μπαχαρικά, κυρίως βανίλια, κανέλα και πάπρικα. Η διάχυτη αίσθηση σοκολάτας συμπληρώνεται από αρώματα καπνού, δέρματος και μελανιού που ολοκληρώνουν το εκρηκτικό και πολύπλοκο αρωματικό σύνολο.
Ταιριάζει πολύ με…
Κοκκινιστό μοσχαράκι, μοσχαράκι bourguignon, κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα, χοιρινό, κόκκορας κρασάτος
Μοσχαράκι μπουργκινιόν με πουρέ πατάτας
Σπαγγέτι με κεφτεδάκια γαλοπούλας
Χοιρινό με κάστανα και peperoncini
Χοιρινό με ελιές, πορτοκάλι και ούζο
Ποικιλία : Μαυροδάφνη
Χαρίζει πλούσιο και αποκαλυπτικό άρωμα ώριμων φρούτων με κυρίαρχο το κεράσι, αποξηραμένου δαμάσκηνου, σύκου και σταφίδας. Η αρωματική παλέτα συμπληρώνεται από κανέλα, σοκολάτα bitter και διακριτικό ξύλο.
Σερβίρετε και μόνο του
Ταιριάζει πολύ με… σοκολάτες, σιροπιαστά γλυκά, αλμυρά τυριά
Φοντάν σοκολάτας με αμύγδαλα
Μους σοκολάτα με άρωμα μανταρίνι
Μαύρη σοκολάτα με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς
Παραδοσιακός μπακλαβάς
Τυροκροκέτες με φέτα και μανούρι
Ντοματίνια γεμιστά με φέτα και βασιλικό
Τυλιχτοί χουρμάδες με προσούτο