Η γνώστη ερώτηση που λίγο πολύ όλοι έχουμε κάνει… Ας δούμε μαζί το γιατί…
Η γνώστη ερώτηση που λίγο πολύ όλοι έχουμε κάνει… Ας δούμε μαζί το γιατί…Το μπρόκολο είναι αρκετά διαδεδομένο όχι για τη γεύση του… Αλλά για τις θαυματουργές ιδιότητες του. Το μυστικό για θεμελιώσετε τον οργανισμό σας με τα θρεπτικά συστατικά που σας προσφέρει βρίσκεται στο μαγείρεμα του. Πιστεύουμε πως μια τροφή πρέπει να είναι καλά βρασμένη για να την καταναλώσουμε… Μεγάλο λάθος! Ακριβώς το αντίθετό με ότι ξέρατε για το μπρόκολο… Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο στον ατμό για 3 – 4 λεπτά ή βράζετε στην κατσαρόλα για 6 λεπτά.
Οι επιστήμονες βρήκαν πως το μπρόκολο χάνει τις ιδιότητες κατά του καρκίνου όταν είναι βραστό ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Οι ερευνητές, που παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους, στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, διαπίστωσαν πως ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε το μπρόκολο είναι στον ατμό για τρία έως τέσσερα λεπτά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το μπρόκολο αν βράσει ή μπει στο φούρνο μικροκυμάτων, έστω και για ένα λεπτό, καταστρέφει τις ιδιότητές του. Οπότε αν επιλέγετε να τρώτε υγιεινά τουλάχιστον κάντε το με τον σωστό τρόπο.
Έρευνες το κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου και άλλων μορφών κακοήθειας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές λαχανικό και όχι άδικα αφού είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών, με καταγωγή από την Ιταλία, υπάγεται κι αυτό στην οικογένεια των Cruciferae ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το κουνουπίδι.
Πρόκειται για ένα τρόφιμο τονωτικό για όλα τα όργανα, επειδή βοηθά στην αποτοξίνωση τους και γενικά στην «κάθαρση» του οργανισμού. Έχει επίσης θετική δράση στο καρδιαγγειακό ενώ ενδεχομένως να βοηθά και όσους έχουν αναιμία, καθώς περιέχει σίδηρο. Όσο για το πως θα απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος από τον οργανισμό ισχύει ό,τι και με όλα τα φυτικά τρόφιμα, είναι καλύτερα δηλαδή να συνοδεύεται με βιταμίνη C. Ιδανικά με λεμόνι.
Το μπρόκολο, όπως το σπανάκι και το λάχανο, διαθέτει πολλά καροτενοειδή, τα οποία ενισχύουν τη δράση του κατά του καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα. Η ουσία σουλφοραφάνη του μπρόκολου μπορεί να σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο είναι η αιτία του έλκους στο στομάχι. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι δρά κατά του καρκίνου του προστάτη, του μαστού και όχι μόνο.
Όταν πρόκειται να μαγειρέψετε μπρόκολο πρέπει να προσέξετε να το πλύνετε πολύ καλά. Καλό είναι να το πλένετε σε τρεχούμενο νερό και μετά να το αφήσετε για λίγη ώρα σε μια λεκάνη με νερό και ξίδι ώστε να φύγουν τα όποια κατάλοιπα. Επίσης είναι καλύτερα να το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και να μην το βράσετε για περισσότερο από 15 λεπτά.
Ας δούμε συνταγές με μπρόκολο και πως να τις προσθέστε στη διατροφή σας
Κουνουπίδι λεμονάτο με μπρόκολο
Σαλάτα με μπρόκολο, σταφίδες και μπέικον
Ομελέτα με μπρόκολο και πατάτες
Σαλάτα με μοτσαρέλα, ντοματίνια και μπρόκολο
Σπαγγέτι με μπρόκολο και κοτόπουλο