Οδηγίες για να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο της γαλοπούλας με απλά και αναλυτικά βήματα!
Οδηγίες για να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο της γαλοπούλας με απλά και αναλυτικά βήματα!
1)Τοποθετήστε τις φτερούγες κάτω από το στήθος της γαλοπούλας
2) Με μια χαρτοπετσέτα πανάρετε τη γαλοπούλα και στεγνώστε τη εξωτερικά και εσωτερικά.
3) Τραβήξτε το δέρμα της γαλοπούλας και βουτυρώστε όλη την επιφάνεια.
4) Γεμίστε με λίγες κουταλιές της σούπας με τη γέμιση της γαλοπούλας γιατί κατά το ψήσιμο η γέμιση θα «φουσκώσει».
5) Αφού γεμίστε την κοιλότητα της γαλοπούλας, γεμίζετε και από τη μεριά του λαιμού.
6) Χρησιμοποιώντας σπάγκο κουζίνας, δέστε τα πόδια της γαλοπούλας μπροστά από τη γέμιση.
7) Πασπαλίστε τη γαλοπούλα με αλάτι και πιπέρι.
8) Η γαλοπούλα είναι έτοιμη για ψήσιμο.
|
Βάρος γαλοπούλας και χρόνος ψησίματος
Γαλοπούλα με βάρος και με εντόσθια: 4,5 κιλά με 6 κιλά
Θερμοκρασία φούρνου : 180 °C
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ με 2 ¼ ώρες
Γαλοπούλα με βάρος και με εντόσθια: 6,3 με 10,4 κιλά
Θερμοκρασία φούρνου : 160 °C
Χρόνος ψησίματος: 2 έως 3 ώρες
Γαλοπούλα βάρος με εντόσθια: 10,8 με 12,2 κιλά
Θερμοκρασία φούρνου : 160°C
Χρόνος ψησίματος: 3 – 3 ¾ ώρες
Γαλοπούλα βάρος με εντόσθια: 12,7 – 13,6 κιλά
Θερμοκρασία φούρνου : 160° C
Χρόνος ψησίματος: 3 ½ έως 4 ½ ώρες
Ξεπάγωμα γαλοπούλας και συμβουλές για το ψήσιμο
Αρχικά αφήνετε τη γαλοπούλα από την προηγουμένη μέρα να ξεπαγώνει.
Αν ξεπαγώστε τη γαλοπούλα στο ψυγείο τότε θα χρειαστεί (ανά 5 κιλά γαλοπούλας 24 ώρες στο ψυγείο)
Για να μετρήσετε τη εσωτερική θερμοκρασία της γαλοπούλας, τοποθετήστε ένα θερμόμετρο μέσα στο παχύτερο μέρος του στήθους μέχρι το κόκαλο.
Ο χρόνος ψησίματος για τη γαλοπούλα είναι ίδιος με γέμιση ή χωρίς. Ωστόσο καλό είναι για να είσαι σίγουροι πως ψήθηκε σωστά και έχει ελαφριά καφέ κρούστα εξωτερικά, αφήστε τη να ψηθεί ακόμα 30 με 40 λεπτά παραπάνω.
Η γέμιση της γαλοπούλας θα πρέπει να είναι μαγειρεμένη και κρύα πριν γεμίστε τη γαλοπούλα.
Όταν αφαιρείτε τα πόδια γαλοπούλας, αν διαπιστώσετε ότι το κρέας γύρω από την άρθρωση του μηρού είναι ακόμα πάρα πολύ ροζ, κόψτε τις κνήμες από τους μηρούς και βάλτε τους μηρούς σε ένα ταψί και ψήστε στο φούρνο στους 230° C έως για 10 έως 15 λεπτά.
Ψήσιμο
Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί με σχάρα βάζοντας το στήθος προς τα κάτω και καλύψτε με αλουμινόχαρτο. Ψήστε αρχικά με αλουμινόχαρτο για 45 λεπτά, περιχύνετε τη γαλοπούλα με το ζουμί της κάθε 20 λεπτά.
Μετά από 45 λεπτά γυρίζετε τη γαλοπούλα από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 2 έως 2 1/2 ώρες, περιχύνετε με το ζουμί ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όταν βάλετε το θερμόμετρο στη γαλοπούλα και δείξει 80 °C αφαιρέστε τη από το φούρνο και αφήνετε να ξεκουραστεί 20 έως 30 λεπτά πριν τη κόψετε.
Και τέλος. . .Αφήστε να ξεκουραστεί!!
Τώρα, αν έχετε ακολουθήσει τις παραπάνω οδηγίες και είστε έτοιμος να κόψετε τη γαλοπούλα. Λυπούμαστε αλλά θα πρέπει να την αφήσετε να ξεκουραστεί πριν την κόψετε!
Όταν τη βγάλετε από το φούρνο καλύψτε τη χαλαρά από πάνω με ένα αλουμινόχαρτο. Μην ανησυχείτε, δεν θα κρυώσει πολύ. Μια γαλοπούλα 9 κιλών σκεπασμένη θα παραμείνει ζεστή για πάνω από 40 λεπτά γι ‘αυτό δε χρειάζονται βιασύνες!
Αφήνοντας να ξεκουραστεί όχι μόνο σας δίνει το χρόνο να τελειώσει το ζωμό, και τα υπόλοιπα ορεκτικά, αλλά δίνει χρόνο στη γαλοπούλα να βγάλει όλη της τη γεύση!