Κλασική παραδοσιακή ελληνική γιορτή. Η υποδοχή της μεγάλης Σαρακοστής γιορτάζεται σ’ όλη την Ελλάδα και χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερη μαγειρική της, αλλά και τα ήθη και τα έθιμά της, χαρταετοί, λαγάνα.
Κλασική παραδοσιακή ελληνική γιορτή. Η υποδοχή της μεγάλης Σαρακοστής γιορτάζεται σ’ όλη την Ελλάδα και χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερη μαγειρική της, αλλά και τα ήθη και τα έθιμά της, χαρταετοί, λαγάνα.
Οι συνταγές είναι νηστίσιμες βασισμένες κυρίως σε λαχανικά, χόρτα, όσπρια και θαλασσινά όλων των ειδών. Στρώστε λοιπόν το τραπέζι σας και προσφέρετε λαγάνα, ελιές, χαλβά, ούζο, συνοδεύοντας τα με τις συνταγές που σας προτείνουμε στις συνταγές που ακολουθούν.
Αφήστε το τραπέζι σας στρωμένο όλη την ημέρα μιας και το γλέντι κρατάει έως το βράδυ και το γλέντι κρατάει έως το βράδυ και απολαύστε παραδοσιακές γεύσεις με τους δικούς σας ανθρώπους.
Τα «μυστικά» των Οστρακοειδών
Για να είναι τα χταπόδια μαλακά πρέπει πρώτα να χτυπηθούν φρέσκα, πάνω σε πέτρα με τον παραδοσιακό τρόπο να παραγουλιάσουν. Αυτό βεβαία αφορά τα φρέσκα χταπόδια. Τα κατεψυγμένα δεν έχουν πρόβλημα γιατί μαλακώνουν παραγουλιάζονται όταν καταψύχονται.
Αν αγοράσετε φρέσκο χταπόδι για να είστε σίγουροι ότι θα είναι μαλακό, μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη να παγώσει και να το μαγειρέψτε μετά κατευθείαν από την κατάψυξη.
Βάλτε το κατεψυγμένο χταπόδι κατευθείαν στην κατσαρόλα με αρκετό ξίδι και ελάχιστο ή καθόλου νερό.
Τα υγρά που θα βγάλει είναι αρκετά για να βράσει.
Μη βάζετε αλάτι όση ώρα βράζει γιατί έτσι σκληραίνει. Αλατίζετε λίγο πριν σερβίρετε.
Τα υγρά που θα βγάλει είναι αρκετά για να βράσει. Μη βάζετε αλάτι όση ώρα βράζει γιατί έτσι σκληραίνει. Αλατίζετε λίγο πριν σερβίρετε.
Τα κατεψυγμένα ή φρέσκα καλαμαράκια ή τις σουπιές είναι καλύτερα να τα βάζετε για λίγη ώρα με σόδα μαγειρικής. Τα μαλακώνει δεν τα ξεραίνει στο μαγείρεμα ή στο τηγάνισμα αρκεί βέβαια να τα ξεπλύνετε με άφθονο νερό για να μη μείνει η γεύση της σόδας.
Το βρασμένο χταπόδι που θα περισσέψει διατηρήστε το σε γυάλινο βάζο με αεροστεγές κούμπωμα σκεπασμένο με λαδόξιδο, αφού πρώτα το καθαρίσετε από την καστανή του πλευρά.
Όταν αγοράζετε ταραμά για την ταραμοσαλάτα σας προτιμείστε το άσπρο – μπέζ ταραμά από τον ροζ.
Είναι καλύτερης ποιότητας χωρίς χρωστικές ή άλλες προσμίξεις. Είναι βέβαια ακριβότερος αλλά θα χρειαστείτε λιγότερη ποσότητα και θα έχετε γευστικότερα αποτελέσματα.
Καλή Όρεξη και καλή Σαρακοστή!
Ας δούμε μαζί τις συνταγές!
Ταραμοσαλάτα με κόκκινες πιπεριές
Καλαμαράκια γεμιστά με σπανάκι και ρύζι
Χταπόδι κρασάτο με καλαμαράκια
Χταπόδι κοκκινιστό με κριθαράκι
Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και λιαστές ντομάτες
Ταραμοσαλάτα με κόκκινο ταραμά
Λαγάνα με κρεμμύδι, πιπεριά και ντομάτα