Απολαυστικές συνταγές με στέβια για ένα υγιεινό και εύκολο γλύκισμα!
Απολαυστικές συνταγές με στέβια για ένα υγιεινό και εύκολο γλύκισμα!
Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα θαμνώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και μοιάζει με το χαμομήλι, τη μαργαρίτα, τo χρυσάνθεμo. Η χρήση της ως γλυκαντικού ξεκίνησε από τους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής, κυρίως της Παραγουάης, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κονιορτοποιημένα φύλλα στέβιας στα ροφήματά τους.
Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου, με την Κίνα να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις, ενώ πειραματικές καλλιέργειες του φυτού έχουν ξεκινήσει και στη χώρα μας (Θεσσαλία, Μακεδονία).
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στεβιοσίδη και η α-ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν 60-80 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της (το οποίο παίρνουμε με μια διαδικασία που μοιάζει με εκχύλιση τσαγιού) είναι 200-300 φορές πιο γλυκό.
Σε αντίθεση όμως με την κοινή ζάχαρη, που περιέχει υδατάνθρακες και μας «φορτώνει» με 4 θερμίδες/ γρ., η στέβια δεν περιέχει θερμιδογόνα συστατικά, γι’ αυτό και δεν δίνει θερμίδες. Αν, λοιπόν, αντικαταστήσουμε με στέβια την κοινή ζάχαρη σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, μειώνουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε χωρίς να στερούμαστε τη γλυκιά γεύση.
Cheesecake με στέβια και σως φράουλας