Οίνος και τυρί… απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

by sidagi.gr
1,5K προβολές

Αφιερωμένο στους οινόφιλους του sidagi.gr. Μάθετε όλα τα μυστικά για να “παντρέψετε” αυτές τις δυο μοναδικές γεύσεις!

Αφιερωμένο στους οινόφιλους του sidagi.gr. Μάθετε όλα τα μυστικά για να “παντρέψετε” αυτές τις δυο μοναδικές γεύσεις!

Ξεκινάμε με… τα μαλακά τυριά…

Camembert

Είναι μαλακό τυρί με άσπρη κρούστα, το οποίο παράγεται στη Γαλλία από το 1983. Γίνεται από ωμό αγελαδινό γάλα, ενώ η γεύση του κυμαίνεται από ελαφρά όξινη, όταν είναι καινούργιο και γεύση μανιταριού όταν είναι ώριμο. Βρίσκει το άλλο του μισό με… Σαμπάνια ή Αφρώδες Οίνο ή Ασύρτικο.

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

Brie

Έχει γεύση, η οποία ξεκινά από ελαφριά όξινη και καταλήγει σε διαπεραστική ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο που θα επιλέξετε. Στο εμπόριο υπάρχει το Γερμανικό Brie (Coulommiers) και το κατσικίσιο (Fougeru). Από την άλλη πλευρά, το τυρί από ωμό γάλα γίνεται πιο αρωματικό. Χρησιμοποιείται σε σουφλέ, μπεσαμέλ, αλλά και σε φέτες ψωμιού. Το Brie είναι άριστο όταν έχει χρυσό χρώμα και είναι μαλακό χωρίς να αλείφεται.

Αναδικύνεει τη μοναδικότητα του ένα ποτήρι… Chardonnay ή Ασύρτικο

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

Robiola

Είναι ένα Ιταλικό μαλακό ώριμο τυρί της οικογένειας stracchino. Κατάγεται από την Langhe της Ιταλίας και παράγεται από πρόβειο γάλα αλλά και κατσικίσιο. Φήμες λένε πως το τυρί πήρε το όνομά του από την πόλη του Robbio επαρχία της Παβίας.

Η γεύση και η εμφάνιση της Robiola ποικίλλει ανάλογα με την προέλευση της. Η Robiola di Roccaverano δεν καλύπτεται από κρούστα και έχει ένα ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα με  γλυκιά ήπια γεύση.

Η Robiola Lombardia καλύπτεται με μια λεπτή, γαλακτώδες λευκή κρούστα. Το εσωτερικό του τυριού είναι ανοιχτόχρωμο και κρεμώδες. Η φλούδα του αφήνει μια ομαλή, πικάντικη και ελαφρώς ξινή γεύση στο τελείωμα.

Μπορείτε να την απολαύστε τε και σκέτη ή με λίγο μέλι!  Ο άπαιχτος συνδυασμός πετυχαίνεται με  ποτήρι… Ασύρτικο, Αφρώδες Οίνο ή Μαυροτράγανο.
Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

Taleggio

Κατάγεται από τη Lombardy του Μιλάνου. Φημίζεται για την απίστευτη “κρεάτινη” γεύση του που θα σας κάνει να παραμιλάτε! Ωριμάζει σχετικά γρήγορα, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι έτοιμο σε μόλις ενάμιση μήνα!  Αναδεικνύει τη φυσική αλμυρή του γεύση με ένα ποτήρι… Pinot Blanc ή Μοσχάτο

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

Ώριμα τυριά…

Gouda

Διαθέτει ήπια γεύση που μπορεί να συνδυαστεί τόσο σε κλασικές Ελληνικές συνταγές όσο και σε συνταγές σύγχρονης μαγειρικής, συνοδεύει μπύρα, κρασί αλλά και συνδυάζεται με φρούτα.

Αναδείξει τη γεύση του με μια γουλιά… Merlot

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

 

Cheddar

Παράγεται από αγελαδινό γάλα με Βρετανική φινέτσα! Έχει κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση και η γεύση του ήπια μέχρι και έντονη, ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης. Παρασκευάζεται σε μεγάλα κεφάλια βάρους 30-35 κιλών. Ίσως το πιο γνωστό τυρί της.

Αναδείξει την έντονη γεύση του με ένα ποτήρι…Cabernet Sauvignon, Ασύρτικο ή Μαυρούδι

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

Parmesan

Η περιοχή Emilia στη Romagna, μπορεί να κομπάζει για ένα από τα πιο διάσημα και πιο εύγευστα τυριά που έχουν κατακλύσει τις κουζίνες παγκοσμίως. Η αγελαδινή παρμεζάνα, χρειάζεται υπομονή καθώς θέλει τουλάχιστον 2 χρόνια ωρίμανσης ενώ οι νόμοι της τυροκομίας επιβάλλουν ότι η παρμεζάνα πρέπει να κατασκευάζεται αποκλειστικά μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, τότε δηλαδή που οι αγελάδες βόσκουν στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια.

Αναδείξει την έντονη γεύση του με ένα ποτήρι…Cabernet Sauvignon ή Μαυρούδι

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

 

Single και Double Gloucester

Και οι δύο τύποι έχουν μια φυσική κρούστα (εξωτερικό στρώμα) και σκληρή υφή, αλλά το Single Gloucester είναι περισσότερο εύθρυπτο, ελαφρύτερο σε υφή με χαμηλότερα σε λιπαρά.  Το Double Gloucester ωριμάζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οπότε δικαιολογείτε η  αλμυρή του γεύση. Επίσης, είναι λίγο πιο σταθερή. Φήμες λένε πως το χαρακτηριστικό κιτρινωπό του χρώμα προέρχεται από το λουλούδι (Galium verum).

Απογειώστε το με μια γουλιά από…Zinfandel ή Ασύρτικο

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

Pecorino

Από τη Σιέννα ως το Πράτο, σε ολόκληρη δηλαδή την επαρχία της Τοσκάνης, το pecorino, είναι σήμα κατατεθέν. Ο χρόνος ωρίμανσης κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως και περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ την λιπαρή αλλά ουράνια γεύση του την οφείλει στο πλούσιο σε λιπαρά πρόβειο γάλα, από το οποίο κατασκευάζεται.

Αναδείξει την έντονη γεύση του με ένα ποτήρι…Cabernet Sauvignon ή Ασύρτικο
Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

 

Fontina

Παράγεται από πλήρες αγελαδινό γάλα. Περιβάλλεται από λεπτή καφετιά κρούστα και εσωτερικά είναι  αρκετά μαλακό με διακριτικές τρύπες και απόχρωση ανοιχτό κίτρινο προς κρεμ. Έχει εξαιρετική υφή και η γεύση του είναι σχεδόν γλυκιά και πολύ απαλή με ευδιάκριτο άρωμα βουτύρου και ξηρών καρπών.

Αναδείξει το μοναδικό του άρωμα με ένα ποτήρι… Bardolino ή Αυγουστιάτη
Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

 

Μπλε τυριά…

Gorgonzola

Κατατάσσεται στην κατηγορία Μπλε τυρί και είναι μαλακά με απαλή κρούστα. Παράγεται στην Ιταλία από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα πλήρες σε λιπαρά. Έχει χρώμα άχυρου και το διατρέχουν πολλές πράσινες φλέβες μούχλας προσδίδοντας την κλασσική ‘ιταλική φινέτσα’ στο τυρί. Το φρέσκο τυρί έχει γλυκιά γεύση, ενώ καθώς παλαιώνει γίνεται πιο πικάντικο. Ταιριάζει με μαύρες ελιές, ραπανάκια, σαλάτα μαρουλιών αλλά και με σπανάκι σε ομελέτα.

Παντρέψτε το με ένα ποτήρι… Visanto ή Vinho do Porto , Syrah

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

 

Stilton

Κρεμώδες παλαιωμένο τυρί, πιο μαλακό από την Gorgonzola,πιο σκουρόχρωμο και έχει εμφανέστερες φλέβες μπλε μούχλας, ενώ η γεύση του είναι πικάντικη και ενισχύεται με την παλαίωσή του. Αναδεικνύει την πικάντικη πλευρά του με ένα ποτήρι… Sauternes,  Visanto, Syrah ή Ξινόμαυρο

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

 

Roquefort

Το φημισμένο ως ‘το τυρί των βασιλιάδων’, αποτελεί το πλέον αντιπροσωπευτικό είδος των Γαλλικών τυριών, ανάμεσα σε 1.000 διαφορετικά είδη. Είναι ημίσκληρο τυρί για κοπή σε φέτες με εσωτερική μούχλα και γίνεται από ωμό πρόβειο γάλα.

Το εσωτερικό εναρμονίζεται από αποχρώσεις γκριζοπράσινης μούχλας (εμβολιάζεται με πενικιλλίνη) και ωριμάζει για 3 μήνες στα σπήλαια Roquefort sur Soulzon.  Έτσι προκύπτει η έντονη, αλμυρή γεύση που θυμίζει κάπως πρόβειο γάλα και ελάχιστα μούχλα. Το γενικό όμως αίσθημα γεύσης ξεκινά ελαφρώς ήπια, κατόπιν ως γλυκιά επάλειψη, μετά γίνεται καπνώδης και τελειώνει με αλμυρή γεύση.

Μια γουλιά από ένα ποτήρι Riesling ή Syrah θα αναδείξει την έντονη καπνώδης γεύση του…
Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

Φρέσκα τυριά…

Ricotta

Η γεύση της φρέσκιας ρικότας είναι γλυκιά, ντελικάτη και τα αρώματα της σχεδόν θυμίζουν κρέμα γάλακτος και φουντούκια. Λένε ότι οφείλει το όνομα της «ρικότα» (ξαναβρασμένη) στο γεγονός ότι σε πολύ παλιές εποχές ζεσταίνανε μια δεύτερη φορά το τυρόπηγμα.

Απολαύστε τη με μια γουλιά… Pinot Grigio,  Γουστολίδι

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

 

Mozzarella

Μοναδική στο είδος της η mozzarella είναι «έμπνευση» της περιοχής στα νοτιοδυτικά της Νάπολης και κατασκευάζεται από γάλα νεροβούβαλου. Η ωρίμανσή της χρειάζεται μόλις μερικές ώρες και ιδανικά καταναλώνεται την ίδια μέρα που φτιάχνεται ή το πολύ την επόμενη.

Στο «ασυνήθιστο» αυτό γάλα λοιπόν, οφείλει και την ιδιαίτερη γλυκύτητα που έχει στη γεύση. Υδαρής, απαλή, γαλακτώδης και μοναδική στη γεύση, η mozzarella χρειάζεται μόνο μία ζουμερή ντομάτα και λίγα φύλλα βασιλικού πασπαλισμένα με λίγο αλάτι και πιπέρι, για να αναδείξει τη γεύση της.

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

Κατσικίσιο τυρί  (Goat Cheese)

Λευκό τυρί άλμης παράγεται από 100% κατσικίσιο γάλα που σας υπόσχεται μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Πικάντικο και με μεστή γεύση.

Αποτελεί ιδανικό συνδυασμό με ένα ποτήρι… Γουστολίδι, Chenin Blanc ή Ξινόμαυρο.

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

Φέτα

Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα κατσίκας. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια.

Παντρέψτε τη με ένα ποτήρι… Γουστολίδι ή Beaujolais

Οίνος και τυρί... απογειώστε τη γεύση με μια γουλιά!

 

Ορισμένοι απλοί κανόνες που δίνουν μια βασική κατεύθυνση στην απόλαυση τυριού και κρασιού είναι:

· Φρέσκα λευκά τυριά με φρέσκα λευκά κρασιά
· Λιπαρά κίτρινα τυριά με πλούσια κόκκινα κρασιά
· Ώριμα λευκά τυριά με ώριμα λευκά κρασιά
· Έντονα αλμυρά τυριά με όξινα λευκά κρασιά
· Παλαιωμένα κίτρινα τυριά με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά

 

 

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα