Κόκορας με γέμιση από ρύζι και λουκάνικο

by sidagi.gr
913 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

Για τον κόκορα
1 κόκορας περίπου 2 κιλά
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπολο εμπορίου
150 γραμμάρια βούτυρο
1 κρεμμύδι ξερό περασμένο από το μούλτι
2 σκελίδες σκόρδου
2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο

Για τη γέμιση
1 χωριάτικο λουκάνικο περίπου 200 γραμμάρια κομμένο σε κύβους
½ φλιτζάνι ρύζι κίτρινο για πιλάφι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια
2 δαφνόφυλλα
1 πρέζα αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Ο κόκορας έχει πολύ νόστιμο κρέας, εδώ συνδυάζεται με γέμιση με κύρια υλικά το ρύζι και το λουκάνικο

Για τον την συναρμολόγηση  κόκκορα – γέμιση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τον κόκκορα. Τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε το σκόρδο στο μούλτι και το πολτοποιούμε.

Στη συνέχεια, το ανακατεύουμε με το βούτυρο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μείγμα μπαχαρικών, το πετιμέζι, το αλάτι και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε το μείγμα αυτό σε όλο το σώμα του κόκκορα και μέσα στην κοιλιά του.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση, ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Ρίχνουμε μέσα τους κύβους λουκάνικου και τους σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το ρύζι, τα κουκουνάρια, τα δαφνόφυλλα, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράζει και να πιει το νερό.
Μόλις πιει το νερό, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Τέλος, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βάζουμε τη γέμιση στην κοιλιά του κόκκορα και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
Τοποθετούμε τον κόκκορα πάνω σε μια μεγάλη λαδόκολλα και κλείνουμε σε πακέτο.

Στη συνέχεια τον βάζουμε σε μια γάστρα και κλείνουμε το καπάκι.
Τον βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 2 ½ ώρες περίπου.

 

 

Απαιτούμενος χρόνος: 170 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα