Ψητή γαλοπούλα με γέμιση με κάστανα και αρωματικά

by sidagi.gr
911 προβολές

Υλικά:

Για 6-8 άτομα

1 γαλοπούλα (4 1/2 κιλά)
100 γραμμάρια βούτυρο
Ξύσμα και χυμός από 2 λεμόνια
1 λεμόνι σε λεπτές ροδέλες
4 κουταλάκια ζάχαρη

Για τη γέμιση
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
140 γραμμάρια μπέικον σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
100 γραμμάρια τρίμματα φρέσκου άσπρου ψωμιού
200 γραμμάρια κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας βασιλικός ψιλοκομμένος
Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
75 γραμμάρια σιμιγδάλι
450 γραμμάρια σάρκα από χοιρινά λουκάνικα
175 ml λευκό κρασί

Εκτέλεση:

Φτιάξτε  με απλά υλικά σπιτική γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζετε το κρεμμύδι και το μπέικον για 10 λεπτά, προσθέτοντας το σκόρδο τα τελευταία 2 λεπτά. Μεταφέρετε σε μπολ και ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας με τη γέμιση χωρίς να τη σπρώχνετε πολύ προς τα μέσα, γιατί θα φουσκώσει κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Τρίβετε τη γαλοπούλα με το βούτυρο, αλατοπιπερώνετε και τη βάζετε να ψηθεί χωρίς να τη σκεπάσετε για 30 λεπτά. Αλείφετε με τους χυμούς του ψησίματος αρκετά συχνά. Σκεπάζετε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 1 ώρα και 45 λεπτά, αλείφοντας κάθε 30 λεπτά με τους χυμούς του ψησίματος.

Βάζετε σε κατσαρόλα τον χυμό, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνέχεια, ώσπου να γίνει κολλώδες μίγμα. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αλείφετε τη γαλοπούλα με το γλάσο λεμονιού. Σκεπάζετε με τις ροδέλες του λεμονιού, αλατοπιπερώνετε και ψήνετε για 20 με 30 λεπτά ακόμα. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και αφήνετε τη γαλοπούλα να «σταθεί»  για 45 λεπτά. Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Η συνταγή είναι από ένθετο “Τι να μαγειρέψω στις γιορτές;”  που κυκλοφορεί μαζί με το TV Ζάπινγκ την Παρασκευή. Περισσότερες απολαυστικές συνταγές θα βρείτε στο ένθετο του TV Ζάπινγκ.

 

Απαιτούμενος χρόνος: 120 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα